Eric Leblanc is sinds 1984 in dienst bij Linssen Yachts. Met zijn handen werken en nieuwe collega’s, vakantiekrachten en stagiaires begeleiden vindt hij het mooiste aan zijn baan. Computers, daar heeft hij minder mee. “Ik ben trots op iedereen die hier vanuit school kwam en nu deel uitmaakt van de zeer solide basis van dit mooie bedrijf.”
Werken in de jachtbouw - meubelmakerWerken in de jachtbouw - meubelmaker

Teamspeler én kartrekker Eric Leblanc krijgt energie van samenwerken en mensen opleiden

Eric is geboren en getogen in Wessem. Opgegroeid in een gezin met twaalf kinderen. Hij is getrouwd en heeft twee dochters. “Wessem ligt natuurlijk aan het water, maar ik heb niet speciaal iets met boten. Mijn hobby’s zijn volleybal, wandelen, zingen in een koor en begeleiden van het kindervakantiewerk in Wessem.” En ondertussen weet hij ook nog tijd vrij te maken om een huis te bouwen.

Met een trap de boot in
Toen Eric 17 jaar was, kwam hij via zijn neef Robert Deneer in contact met Linssen Yachts. Hij werd aangenomen en kreeg personeelsnummer 18. Eric: “Mijn eerste klus was stuurwielen maken, een vak dat Harry Linssen mij bijbracht. Mooi werk! Zoiets leerde je niet op school.” Eric werkte met veel houtbewerkings­machines zoals de vlakbank, vandiktebank, cirkelzaag, draaibank en frees. “In de werkplaats was het ’s winters stervenskoud. Het water van de wetsteen bevroor en soms lag er zelfs sneeuw op de machines.”

Na het maken van de stuurwielen werd Eric op steeds meer plaatsen ingezet. Zo kwam hij in de boot bij Jan Michels, destijds voorman van de timmerlieden. Daar leerde hij het vak van betimmeren. Eric: “In die tijd moesten we via een trap die naast de boot stond in het jacht klimmen met de platen in de handen. Alles wat je maakte, moest perfect op elkaar aansluiten. Maar een boot bestaat uit heel veel ronde en schuine vormen, dus dat was niet gemakkelijk. Gelukkig ging het betimmeren me goed af. Er werd veel overgewerkt en ’s avonds kwam Jos Linssen dan langs met koffie en koekjes voor de harde werkers. Wij hadden onderling veel lol.”

Verkeerde plek
Omdat er meer jachten verkocht werden, kreeg Linssen Yachts het steeds drukker. Dus werd er op de Kokstraat een nieuwe hal gebouwd met een verhoogde werkvloer. “Dat was een hele vooruitgang.” De verkoop bleef stijgen en er werd werk uitbesteed aan Westrom in Echt. Jan Michels kreeg het te druk om in zijn eentje alles aan te sturen. “Bij Linssen vond men kennelijk dat ik een kartrekker was op de werkvloer, en daarom kreeg ik de leiding op de Kokstraat. We moesten nog altijd overwerken. Op zaterdag werkte ik vooral met vakantiekrachten. Ik had er veel plezier in om jonge mensen op te leiden. Ik kon ook goed opschieten met de stagiaires. Veel van deze jongens zijn nu een vaste waarde in het bedrijf.”

Later kreeg Eric ook de leiding over Westrom, waardoor het onmogelijk werd om nog mee te werken aan de jachten. Zo groeide Eric door en kreeg hij uiteindelijk, samen met Ruben Linssen, de leiding over alle productiemedewerkers binnen het bedrijf. Eric: “Dat betekende helaas dat ik veel op de computer moest doen en dat was mijn ding niet. In deze functie zat ik niet op mijn plek.”  

Werken in de jachtbouw - meubelmaker

Succes en uitbreiding
In 2004 werd Logicam 1 opgestart en Eric kreeg - eerst met Frans Vrancken en later met Frits Geraets - de leiding. “Dat was een hele uitdaging, maar met de juiste enthousiaste mensen kregen we alles voor elkaar.” Björn Michels (zoon van Jan Michels) was de grootste kartrekker op de lijn en werd Erics rechterhand, zoals Eric eerder de rechterhand was van Björns vader Jan. Logicam 1 werd een succes en Logicam 2 en 3 volgden. In 2007 had Linssen een topjaar en werden er 110 jachten gemaakt. In 2013 kreeg Eric een burn-out en stopte hij met leidinggeven. “Die burn-out overviel me”, vertelt Eric. Er volgde een zware, moeilijke periode. Bij terugkomst ging Eric weer timmeren in de boten. “Björn Michels nam, welverdiend, mijn oude functie over.”

Nieuwe uitdaging
Zes jaar later kreeg Eric weer zin in een nieuwe uitdaging, maar was er niet direct een andere functie beschikbaar. In 2021 kwam een vacature vrij voor meewerkend voorman in de meubelfabriek. Eric: “Ik schreef en werd aangenomen. Toen ik in de meubelfabriek werd voorgesteld als nieuwe voorman, voelde het als een warm bad. Ik werd met open armen ontvangen door mijn collega’s. Heel mooi. Samen gaan we een grote uitdaging aan met als insteek om uiteindelijk het productieproces van de meubels nog verder te optimaliseren. Dat wordt een hele klus die alleen slaagt als alle collega’s als één team samenwerken.”

37 jaar werkt Eric nu bij Linssen Yachts. “In al die jaren ben ik nooit met tegenzin naar het werk gegaan. Ik ben er trots op dat ik op veel verschillende plekken in dit mooie bedrijf mijn steentje heb kunnen bijdragen.”